A ganodermáról

GANODERMA (LINGZHI) – Egy csodálatos gyógynövény
Ganoderma (Lingzhi) – A Magic, Herbal Medicine füzet fordítása

A kínaiak évezredek óta kiemelkedő minőségű „gyógynövényként” tekintenek a ganodermára. Ez az első úgynevezett „gyógyhatású készítmény”, amely még hosszútávon történő fogyasztás esetén sem okoz semmilyen mellékhatást. Fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít a betegségek hatékony megelőzésében.
„A gyógynövények áttekintése” című írás, melynek szerzője a híres kínai farmakológus, dr. Li Shin-Chen, színük alapján hat kategóriába sorolja a ganoderma fajtáit. Létezik fekete, lila, kék, fehér, sárga és vörös ganoderma.

Sikeres termesztés
A vadon növõ ganoderma nagyon ritka, és nehéz begyûjteni. Ha valaki véletlenül rá is bukkan, a hatása szinte mindig elvész a gomba öregedése miatt, hiszen olyan keménnyé válhat, mint a bõr. Akár mérgezõ is lehet. Mivel a begyûjtése rendszertelen módon történik, bármiféle minõségellenõrzés teljesen lehetetlen.
1970-ben a Kiotói Egyetem Élelmiszertudományi Kutató Intézetének egyik technikusa, Mr. Yukio Naoi sikeresen alkalmazta a „spóraszétválasztó termesztési módszert” a ganoderma termesztésére. Ezt a módszert a Kínai Népköztársaság területén 1975-ben vezették be. Mivel a klíma és a talaj rendkívül kedvező, ez az eljárás széles körben elterjedt.

A ganoderma különleges hatásai
A ganoderma több mint ezer évig a misztériumok ködébe burkolózott. Az emberek csak annyit tudtak, hogy „a ganoderma megőrzi a fiatalságot, és rendszeres fogyasztás esetén hosszú életet biztosít”, de soha senki nem fogott tudományos kutatásba, hogy megállapítsa, miért is olyan hatékony.
Az utóbbi években kínai és más nemzetiségû tudósok által végzett alapos kutatások – az együttműködő kórházak, egyetemek és gyógyszeripari vállalatok elemzéseinek és klinikai kísérleteinek segítségével – végre megfejtették kivételes hatékonyságának titkát. Vértisztító, méregtelenítõ, vizelethajtó, májkímélõ, bélmûködést szabályozó, szívmûködést elõsegítõ, vérnyomás-beállító, nyugtató-, köhögéscsökkentõ és köptetõ hatású, emellett hozzájárul a tumornövekedés gátlásához is.

A ganoderma legfontosabb alkotóelemei
1. Szerves germánium (Ge): akár másfélszeresére is megnöveli a vér oxigénfelvevõ képességét; javíthatja az emésztést, megelõzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a panaxgyökérben (ázsiai ginszengben) található.
2. Poliszacharidok: ezek a szerves vegyületek erõsíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat. Japán gyógyszeripari vállalatok gyógyászati alkalmazáshoz megfelelõen finomították, és a Koseisho Egészségügyi Részlege Japánban támogatott gyógyszernek nyilvánította.
3. Keserû íz. A japán orvos- és gyógyszerészszakma folyamatosan kutatja ezt a tulajdonságot. Az eredmény: valószínûsíthetõen a germánium és a poliszacharidok kapcsolatából adódik. Egyes növények tartalmazzák az egyiket vagy a másikat, de a ganoderma mindegyiknél hatékonyabb. Az alkotóelemek kombinációja eltér minden más növényétõl, és a hatékonyság biztosítása érdekében minden alkotóelemet meg kell õrizni.

A ganoderma orvostudományi alapjai
Dr. Shigeru Yuji klinikai kísérletei alapján a ganoderma a következõ alapfunkcióinak köszönheti hatékonyságát.
1. Csökkenti a vérben a koleszterin és a szabad zsírok mennyiségét.
2. Csökkenti a vércukorszintet; visszaállítja a hasnyálmirigy mûködését.
3. Csökkenti a vérben található lipidek számát, és stabilizálja a vörösvérsejtek membránjait.
4. Mivel a ganoderma adenozint tartalmaz, csökkentheti a vérlemezkék felhalmozódását, bomlasztja a trombinokat és megakadályozza a trombózist.
5. Optimalizálja a mellékvesekéreg mûködését.
6. Fokozza a szervezet természetes öngyógyító képességét, valamint az immunrendszer hatékonyságát.
7. Lassítja az idõskori agyi funkció-csökkenést.
8. Csökkenti az allergia elleni szerek mellékhatásait.
9. Megakadályozza az antigének által okozott allergia kialakulását, mivel gátolja a hízósejtek hisztaminkibocsátását.
10. Hozzájárul a daganatos betegségek megelõzéséhez és blokkolja a tumorsejtek anyagcseréjét:
a. Megakadályozza a rákos betegek tumorembólia miatti hirtelen halálát.
b. Megakadályozza a trombózis kialakulását, feloldja a trombint, fokozza a tumorellenes gyógyszerek hatékonyságát.
c. Csökkenti a rák által okozott fájdalmat.

Valóban igaz, hogy a ganoderma a modern betegségek ellenszere, és „univerzális orvosság” minden betegségre?
Yukio Naoi, Kiotói Egyetem Élelmiszeripari Tudományos Kutatóintézet
„A ganoderma valóban univerzális orvosság?” Most ne a történelem során felbukkanó betegségekrõl beszéljünk, hanem a modern betegségekrõl. Hogy megtaláljuk a választ, tizenhárom éven keresztül újra és újra vizsgáltuk a hatásait. Ezen vizsgálatok során kielégítõ eredményeket kaptunk.
Az elsõ kérdés az, hogy a ganoderma minden betegség esetén hatásos lehet-e. A válaszunk: „igen”, mert képes arra, hogy karbantartsa a modern ember egészségét. Egy kevésbé egészséges ember számára a ganoderma az emberi test leggyengébb, legerõtlenebb részére is hatással van. Egy beteg ember esetében gyökerénél ragadja meg a problémát, és lehetõvé teszi a felépülést.
A ganoderma képes a kiegyensúlyozatlan szervezet megváltoztatására, és egészségessé teszi azt. Nincs eltérés az emberi fajok között, a ganoderma minden esetben ugyanazzal a hatással bír, a világ mindenütt azonos eredményeket tapasztaltak.
Ha egy beteg szervezete különösen jól reagál a ganodermára, az olyan, mintha egy szabadalmaztatott gyógyszer a maximális hatást váltaná ki. Tény, hogy eddig senkinél nem tapasztaltak negatív hatásokat.

1.A magas vérnyomást, az általa okozott fej- és vállfájást, valamint az érelmeszesedést is javítja.
Mr. Isao Tani tanulmánya, Kinki Egyetem Orvosi Kutatóintézet
A kísérleti alanyok túlnyomó részben magas vérnyomással küszködtek. A vérnyomás területén jelentõs javulást tapasztaltunk. Az egyik beteg kezdõ értéke (180/96 Hgmm) három hónap után 126/94 Hgmm-re csökkent. Ilyen jelentõs javulást nagyon ritkán tapasztalunk vérnyomáscsökkentõ gyógyszer alkalmazása nélkül.
Néhány nõnél, akiket érelmeszesedéssel kezelnek, a páciensek vérnyomása három hónap alatt 158/77-rõl 128/67-re csökkent. A koleszterinszintjük szintén javult, 269-rõl 242-re (megj.: mg/dl-ben mérve, a nálunk szokásos mmol/l helyett).
Egyes betegeknél a magas vérnyomás fej- és vállfájással jár együtt. Az õ vérnyomásuk egy hónap alatt 151/78-ról 118/72-re csökkent, és megszûnt a fejfájásuk is.
Több olyan beteg tapasztalt javulást mindkét területen, akik magas vérnyomásra és fájdalmakra is panaszkodtak.
A fenti eredmények alapján látható, hogy a ganoderma eredményesnek bizonyult a magas vérnyomású betegeknél. Vérnyomáscsökkentõ gyógyszerek alkalmazása ilyen esetekben csökkentheti a szisztolés nyomást, azonban nincs hatással az diasztolés nyomásra. A ganoderma kivételes tulajdonsága, hogy mindkét értéket csökkentheti.

2.Miért hatásos a ganoderma a szisztolés és az diasztolés vérnyomás esetében is?
Dr. Shigere Yuji a Kinki Egyetemrõl hat magyarázattal szolgál arra, miért eredményes a ganoderma alkalmazása a szív- és érrendszeri betegségek esetén:
a. Hozzájárul a magas vérnyomás beállításához.
b. Emeli a kórosan alacsony vérnyomást.
c. Megakadályozza az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterinszintet.
d. Megakadályozza a trombózist, feloldja a vérrögöket.
e. Mérsékli a vérnyomáscsökkentõ szerek mellékhatásait.
f. Vérnyomáscsökkentõ szerekkel történõ együttes alkalmazása esetén csökkentheti a vérnyomást.

A rák, a hirtelen halál és az erek elzáródása többé nem jelent veszélyt a szervezetre.
Ábra: Az ér keresztmetszete, az érelmeszesedés kialakulása.

3.Az agyi érelzáródás, szívinfarktus, agyvérzés és angina pectoris (koszorúér-betegség) esetén is hatékony.
Mr. Ueraba Kioshi tanulmánya, Kinki Egyetem
A ganoderma szedése csökkentheti a fenti betegségek súlyosabb tüneteit, hagyományos kezelés nélkül. A fenti esetek között volt egy páciens, akinél két esetben is érelzáródást diagnosztizáltunk a jobb agyféltekében. (A legjobb eredményt a ganoderma és az Urokinase együttes szedésével érte el.) A betegnél végül teljesen megszûnt a mozgáskorlátozottság.
Egy részlegesen bénult, agyi érelzáródástól szenvedõ beteg szabadon tudott mozogni a ganoderma szedését követõen. Szabad zsír- és ß-lipoprotein-értékei visszaálltak a normális szintre.
A ganoderma fogyasztása a szívbetegekre is jó hatással lehet. A ganoderma más szerekkel történõ együttes szedése jobb eredményekkel járhat. Mindemellett, mivel a fenti betegségek nehezen gyógyíthatók, jobb rendszeresen ganodermát szedni, hogy eleve megelõzzük a kialakulásukat.

4.Hatékony az akut és krónikus hepatitisz- és májrendellenességek esetén.
Dr. Mitsui Hashimoto tanulmánya, Hashimoto Kórház
Napjainkban a hepatitisz még mindig olyan betegség, melynek kezelésére nincs igazán biztos módszer.
Néhány hepatitiszes beteg számára napi hat kapszula szedését írtuk elõ. Három hónappal késõbb mindhárom páciens javulást mutatott: GOT- és GPT-értékeik 200 – 300 U/l-rõl 100 U/l-re csökkentek.
Emellett az egyik beteg, aki a ganodermát néhány kínai gyógynövényszármazékkal együtt szedte, további GOT- és GPT-csökkenést ért el. Az egyik esetben a hepatitisz mellé magas vérnyomás is társult. A ganoderma szedése biztató eredményt hozott.
A fentiek alapján nem lehet általános következtetést levonni, de a ganoderma szedését követõen hepatitisz esetén is pozitív eredményekre lehet számítani.
Az elégtelen májfunkciók következtében a páciens fáradékonyság is jelentkezik, amelyet a tapasztalatok szerint jól csökkent.a ganoderma szedése

5.El kell felejtenünk azt a hiedelmet, hogy „a májbetegség gyógyíthatatlan”.
A máj az egészség szempontjából a legfontosabb szerv. A máj mûködése meglehetõsen összetett. Éppen ezért a májbetegségekrõl azt gondolják, hogy nehezen gyógyíthatók, és a nyugati orvostudomány egyetlen módszere a diétás étrend bevezetése.
Azonban a ganoderma képes a bonyolult májfunkciók optimális mûködésének helyreállítására. A gyakorlati vizsgálatok azt mutatják, hogy a ganoderma segítségével pozitív eredmények érhetõk el. Dr. Shigeru Yuji jelentése alapján a májrendellenességek 10%-ánál két hónap után javulás tapasztalható. A páciensek 40%-ánál megszûntek a tünetek, májuk mérete csökkent. A páciensek fele úgy érezte, hogy a tüneteik enyhültek.

6.1. A gyomorfájdalmak, a gyomor- és nyombélfekély is jól gyógyítható.
Dr. Taro Tamura tanulmánya, Kinki Egyetem
Gyomorfájdalmak, gyomorfekély és nyombélfekély kezeléséhez alkalmaztunk ganodermát. A legérdekesebb eset egy férfi pácienssel történt, akinél fiatal korában gyomorfekély alakult ki, és nemrég ismételten kiújult. A gyógyszeres kezelés eredménytelennek bizonyult, a ganodermával történõ kezelés megkezdése után egy héttel a fájdalmai jelentõsen csökkentek. A dózis csökkentése után is csak napi egy alkalommal érzett fájdalmat, olykor pedig egyáltalán nem. (A fájdalomcsillapítók többnyire nem használtak.) Ez a kezelés a gyomor- és nyombélfekélyes pácienseknél is eredményes, akik mellkasi fájdalomtól, étvágytalanságtól szenvednek, és olyan gyomorfekélyes betegek esetében is, akiket fáradékonyak, legyengültek. A gyomorrákmûtét utáni fájdalmakat is csökkentheti. Sok beteg közérzete javult, testsúly-gyarapodásuk is megindult a ganoderma szedésének megkezdése után.

6.2. A ganoderma védelmet jelent táplálkozási zavarok, egyoldalú táplálkozás és ételmérgezés esetén.
Meglepõ eredményeket értek el vérhas, székrekedés, gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. Dr. Shigeru Yuji tapasztalatai alapján az ilyen esetekben leggyakrabban alkalmazott gyógyszerekhez hasonló hatásokról számolt be.
A gyomor- és a bélrendszer legfontosabb feladata az ételben található értékes tápanyagok felszívása, majd az emésztés után a salakanyagok eltávolítása. Az emberek általában túl sokat esznek, vagy kiegyensúlyozatlan étrendet követnek, amely az emésztõrendszer károsodásához vezethet. A ganoderma hatékonyan védelmet jelent, optimalizálja az emésztõrendszer mûködését.

6.3. Elhízás miatt nem kell kalóriacsökkentett diétát kezdeni.
A második világháború után az emberek szegények voltak, és nem volt elég élelmiszer. Felesleges lett volna az elhízással törõdni, hiszen a legtöbb ember nagyon sovány volt. Az orvostudomány fejlõdésének és a javuló gazdasági feltételeknek köszönhetõen a fertõzõ betegségek és a szegénység már nem jelentenek akkora problémát, bár a különféle krónikus betegségek egyre jobban elterjednek a felnõtt lakosság körében.
Kutatásaink rámutattak, hogy a ganodermát fogyasztó sovány embereknél súlygyarapodás, az elhízottaknál pedig fogyás tapasztalható. Nincs jelentõsége az életkornak, a nemnek, az egészségi állapotnak, a ganoderma minden esetben lehetõvé teszi, hogy megmaradjon az optimális testsúly és külalak. Rendszeres szedés esetén a ganoderma optimalizálja a felépítõ és lebontó folyamatokat.
Mivel a ganoderma megszüntetheti az elhízást, a túlsúlyos embereknek sem kell aggódniuk súlyfeleslegük miatt, és a külalakjukra sokat adó nõknek sem kell szenvedniük a kalóriacsökkentett diéták és a fogyasztószerek kellemetlen mellékhatásai miatt.

7.1 A ganoderma jelentõsen csökkentheti a kemoterápia mellékhatásait emlõ-, vastagbél- vagy gyomorrákmûtéten átesett pácienseknél.
Dr. Hiroshi Kawai tanulmánya, Kinki Egyetem
A kísérleti alanyok olyan páciensek voltak, akik mûtét után nem megfelelõ kezelésben részesültek, valamint olyan betegek, akik a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedtek.
Az emlõeltávolítást és kemoterápiát követõen a beteg arca szederjessé vált. Kéthónapnyi ganoderma-fogyasztás a szederjesség megszûnt.
Az egyik beteg felsõ végtagjai emlõeltávolítást követõen lebénultak és feldagadtak. Egy hónapnyi ganoderma-fogyasztást után a bénulás jelentõs mértékben csökkent.
Néhány beteg gyógynövényekbõl készült gyógyszerekkel együtt fogyasztott ganodermát tíz nappal a colostomiát (szájadék képzése a vastagbél egy szakaszán) követõen. Az éjszakai izzadás megszûnt, étvágyuk javult.
Egyes betegek gyomorrákmûtét után étvágytalanná válnak. Napi hat kapszula ganoderma-koncentrátum fogyasztása mellett étvágyuk jelentõs mértékben javult.
A fenti eredmények figyelembevételével megállapítható, hogy a ganoderma kemoterápia mellett történõ fogyasztása hatékony kiegészítõ terápia, mivel a mellékhatások jelentõsen mérsékelhetõk.

7.2. Megakadályozza a rákos áttétek kialakulását, csökkenti a fájdalmat és hosszabb élettartam lehetõségét nyújtja.
A ganoderma a Polyporaceae gombák családjába tartozik, és fogyasztását hatékony rákkezelési módszerként tartják számon Japánban, Kínában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Oroszországban és Skóciában. Különbözõ országokban több szakorvos is a legmodernebb tudományos berendezésekkel végzett klinikai teszteket, például: Prof. Ta-cheng, Tajvani Nemzeti Egyetem Orvosi Kollégiuma; Prof. Cheng Hui-hua és Prof. Tung Uic-hi, Taipei Orvostudományi Fõiskola; A kísérleti eredmények azt bizonyították, hogy a ganoderma hatékony a rák kezelésében. A kutatási jelentések alapján a ganoderma a következõ szempontok alapján bizonyult eredményesnek a rák kezelésében:

-A ganoderma rákkal szembeni hatóanyagai a poliszacharidok és a szerves germánium.
-A hatékonysága az összetevõk összeadódó hatásának köszönhetõ. Külön-külön alkalmazva nem volna elérhetõ a kívánt hatás.
-Javítja az állóképességet, erõsíti az immunrendszert és korlátozza a rák szervezeten belüli terjedését.
-A mûtétet követõen az alábbi rákbetegségben szenvedõ pácienseken segíthet: nyelõcsõrák, gyomorrák, emlõtumor, bél- és méhdaganat.
-Megszüntetheti a rák által okozott hasi folyadékgyülemet (ascitest), javítja az étvágyat és megkíméli a beteget a rák késõi stádiumában tapasztalt fájdalmaktól.
-Együttesen alkalmazható más tumorkezelési módszerekkel, például mûtétekkel, sugárkezeléssel vagy kemoterápiával.
A legtöbb ember hordoz magában fogszuvasodásra, rövidlátásra vagy rákra való hajlamot, de ezek a betegségek a késõbbiekben is kialakulhatnak. Ha el akarjuk kerülni a fogszuvasodást, akkor több kalciumot kell fogyasztanunk, és kerülnünk kell az édességeket. Ha a rövidlátást szeretnénk elkerülni, együnk több A-vitamint, és ne terheljük túl a szemünket. Ha a rákot akarjuk megelõzni, fogyasszunk ganodermát és kiegyensúlyozott étrend szerint táplálkozzunk.

8.A ganoderma hatékony a csípõ- és váll-, és egyéb ízületi fájdalmak gyógyításában.
Dr. Taro Kiyobara tanulmánya, Plasztikai- és Rehabilitációs Klinika.
A ganoderma alkalmazható a hát alsó részén érzett fájdalom, valamint a kezekben, vállakban és térdtájékon jelentkezõ fájdalmak kezelésére.
A ganoderma figyelemreméltóan hatékony a hematómák (szöveti vérgyülemek) által okozott fájdalmak kezelésében.

9.1. A ganoderma a nõgyógyászati problémák, például a menstruációs görcsök, szédülés, klimax stb. kezelésében is hatékonynak bizonyult.
Dr. Yoshinori Imanishi tanulmánya, Imanishi Nõgyógyászati és Szülészeti Klinika
A szerzõ, szülész-nõgyógyászként olyan nõknek javasolt ganoderma-fogyasztást, akik menstruációs görcsöktõl, szédüléstõl, rendszertelen menstruációtól, klimaxos tünetektõl szenvedtek vagy nehezen estek teherbe.
Három esetben tapasztalt pozitív eredményt. Egy 46 éves nõ egy hónapig szedett ganodermát, és szédülése, vállfájása megszûnt. Egy terhes nõt mellkasi szorító fájdalmakkal és étvágytalansággal kezelt. Ganoderma fogyasztást követõen javult az állapota. Egy több éve házasságban élõ nõbeteg, aki a rendszeres próbálkozások ellenére sem tudott teherbe esni, háromhónapnyi ganoderma-fogyasztás után létrejött a megtermékenyülés.
A ganoderma enyhítheti a gyermekágyi idõszak tüneteit, hiszen vérképzõ, vizelethajtó és méregtelenítõ hatással is rendelkezik.

9.2. A ganoderma terhes és vajúdó nõk számára egyaránt szükséges.
Amikor egy nõ teherbe esik, a szülei talán aggódnak, hogy adhatnak-e neki ganodermát. A várandós anyáknál gyakoriak a hangulatingadozások, különösen az elsõ gyermek esetén. A terhesség alatt a nõk mind mentálisan, mind fizikálisan érzékenyek a külsõ ingerekre. Bár természetes jelenség, ezt a legtöbb nõ nehezen tolerálja.
Ebben az idõszakban a ganoderma vérképzõként, vizelethajtóként és méregtelenítõként hat, és elõsegíti a magzat normális fejlõdését. Kanata professzor, Tohoku Egyetem tanára szerint a ganoderma fogyasztása nõknél és férfiaknál is javítja a nemi mûködést, fokozza a spermiumok aktivitását és szabályozza az ovulációt.

10.A ganoderma jelentõs mértékben gyógyíthatja a vesebetegségeket.
A vesebetegségek a nehezen kezelhetõ betegségek közé tartoznak. Ide soroljuk az akut és krónikus vesegyulladást, a diabéteszes vesebetegséget és a reumás lázat. Ezeket részben a magas koleszterinszint és a magas vércukorszint is kiválthatja. A vesék túlterheltek, és a vér nem jut el a vese hajszálereibe. A vesebetegségek ödémát, vizeletretenciót, fáradtságot és komoly urémiát okozhatnak.
Fumio Tsurudani, a japán Nagoya Egyetem Orvostudományi Intézetének professzora kísérletet végzett vesebetegekkel, hogy ellenõrizze a ganoderma hatékonyságát. Arra a következtetésre jutott, hogy a fehérje- és a koleszterinszintet csökkenti, és normalizálja a vesemûködést is.

11.A cukorbetegség folyamata többé már nem visszafordíthatatlan.
A cukorbetegséget a hasnyálmirigy elégtelen inzulinkiválasztása okozza. Jelenleg az orvostudomány egyetlen kezelésként az inzulin-pótlást alkalmazza.
Bár az inzulin csökkenti a vércukorszintet, a tünetek nagyon hamar újra jelentkeznek, továbbá a kortizon hormoninjekcióhoz hasonlóan több mellékhatás is jelentkezhet. A kívülrõl beadott inzulin nem képes helyreállítani a hasnyálmirigy mûködését, és a szerv degenerációját is gyorsítja.
A Kinki Egyetem Orvostudományi Kutatóintézete évekig tartó kísérletek során megállapította, hogy a ganodermának ugyanolyan hatása van, mint az inzulinnak. Ennek megfelelõen a ganoderma fogyasztása a hasnyálmirigy mûködésének helyreállítása révén mellékhatás-mentesen enyhítheti az inzulinhiány tüneteit.

12.A ganoderma számos kevéssé ismert betegség kezelésében is hatékony.
1. Gyakran ismeretlen a kiváltó ok (idiopathiás betegség)
2. Ha ismert a kiváltó ok, több betegség gyógyszeresen nem mindig kezelhetõ. Például a magas vérnyomás olyan sokféle eredetû lehet, hogy a vérnyomáscsökkentõ szerek segíthetnek ugyan a tünetek megszüntetésében, de a betegséget kiváltó ok gyakran tisztázatlan marad.

I. Melléklet: a tíz fõ halálozási ok
1. Rosszindulatú daganat
2. Agyvérzés
3. Baleset
4. Szívbetegség
5. Magas vérnyomás
6. Krónikus hepatitisz és májzsugorodás
7. Hörghurut
8. Cukorbetegség
9. Tuberkulózis
10. Öngyilkosság

II. Melléklet: japán tanulmányok
A japán orvostudomány megerõsítette a ganoderma pozitív hatásait.
Az orvosok világszerte fontosnak tartják a jó minõségû gyógyszereket. A ganoderma különleges hatásait egy új orvosi kifejezéssel jelölik: „adaptogén” (helyreállítja a megbomlott egyensúlyt).
A japán kórházak és kutatóintézetek által végzett hosszas kutatások és kísérletek minden szempontból megerõsítették a ganoderma pozitív hatásait. Bizonyítottan hatékony olyan betegségek kezelésében, melyeknek kiváltó oka valamilyen vérkeringési zavar. Ilyen betegségek:
1. Alacsony és magas vérnyomás (hipertonia).
2. Hipertonia által okozott szívbetegségek.
3. Agyvérzés, magas vércukorszint, érszûkület.
4. Klimaxos rendellenességek, nõgyógyászati problémák.
5. Székrekedés, aranyér.
6. Krónikus hepatitisz.
7. Vizelési nehézségek, gyakori vizelési inger.
8. Gyomor-és nyombélfekély.
9. Légúti allergiás betegségek
10. Krónikus hörghurut, asztma.
11. Ízületi gyulladások, reumatikus betegségek
12. Álmatlanság, letargia, neurózis

Mivel a ganoderma harmonizálja a szervezet funkcióit, a vérnyomás szempontjából kétféle hatást tapasztaltak: emelheti és csökkentheti is a vérnyomást. Fokozza a szervezet természetes öngyógyító képességét, erõsíti az immunrendszert.
A ganoderma szedését követõen néhányan „ellenhatásokat” tapasztalhatnak, különösen a fogyasztás kezdeti idõszakában: szédülés, gyengeség-érzés, gyakori vizelési és székelési inger jelentkezhet. Ez normális jelenség, és azt jelzi, hogy megindult a tárolt méreganyagok távozása a szervezetbõl. A cukorbetegek sok cukrot veszíthetnek, a reumás betegek átmenetileg erõsebb fájdalmat tapasztalhatnak. Ez a jelenség csupán a szervezet normális, funkcionális alkalmazkodása. Semmire nem utal a ganoderma hatékonyságán kívül. A páciensek fizikai állapotától függõen pár napon belül ezek a tünetek megszûnnek.
Mivel a ganoderma természetes hatóanyag, hagyományos gyógyszerekkel együttesen is alkalmazható, azok mellékhatásait is csökkentheti.

GANODERMA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I. ADAGOLÁSI ÚTMUTATÓ

1. Az egészség megõrzésére: kezdeti idõszak (elsõ tizenöt nap), vegyünk be egy kapszulát reggel és egyet lefekvés elõtt. A tizenötödik napot követõen napi egy kapszula elég (alkalmanként egy kapszula).
2. A reumás, légcsõhuruttal vagy fájdalommal küszködõ páciens naponta kétszer, reggeli és vacsora elõtt szedje, amíg a tünetek meg nem szûnnek. Ezt követõen elég a napi egy kapszula. Fájdalom esetén bármikor szedhetõ (alkalmanként egy kapszula).
3. A hepatitises, tumoros, cukorbeteg páciensek naponta több mint három alkalommal szedjék, alkalmanként 1-2 kapszulát. Ha szükséges, az 1-2 kapszula napi 4-5 alkalommal is szedhetõ.

II. HATÁSOK

1. A tünetek megszûnnek.
2. Energikusabbnak érzi magát.
3. Javul az étvágya, a testsúlya stabilizálódik.
4. Mélyebben és jobban alszik. Az alvással töltött órák száma csökken, de frissebben fog ébredni.
5. Eredményesebbé válik a székletürítés.
6. „Az ellenhatások”: (kínai gyógyászati kifejezés: a tünetek romlanak, mielõtt javulni kezdenek, mert elõször a betegség kiváltó oka szûnik meg.) A ganoderma szedésének megkezdésétõl számított harmadik napot követõen egyes esetekben enyhe ellenhatások tapasztalhatók. Ez nem mellékhatás, a szedést folytatni kell. Ez csak a hatékonyságot igazolja, az ellenhatások egyénenként eltérõek lehetnek. Nem mindenki tapasztal ellenhatást, mivel ez a szervezetben felgyûlt méreganyagok mennyiségétõl függ.
Általánosan elmondható, hogy akinek túlérzékeny a szervezete, vagy nagy mennyiségben szed gyógyszereket, könnyen tapasztalhat ilyen tüneteket. Esetenként elõfordulhat csalánkiütés az arcon vagy más bõrfelületen, akár a szájban is. Szintén tapasztalható ödéma, hasmenés, gyomorfájdalom, láz, fülzúgás, vérnyomás-ingadozás és fokozódó váladéktermelés. Ezek nem mellékhatások. Aggodalomra semmi ok, folytassa a szedést, a tünetek enyhülni fognak és hamarosan megszûnnek.
A gyógynövényalapú orvosságok vagy táplálkozási terápiák alkalmazásából eredõ egyes jelenségeket a szerek mellékhatásának tartják. Valójában azonban, amikor ezek a tünetek jelentkeznek, a beteg fokozatosan meg fog gyógyulni.

ELLENHATÁSÚ REAKCIÓ – ÁTALAKULÁS POZITÍV REAKCIÓVÁ
Amikor egy savas állapotú test lúgossá válik, a méreganyagok távoznak a szervezetbõl. Ez abban a pillanatban különbözõ hatású reakciókat válthat ki, jellemzõen 3-10 napon belül. A tünetek személyenként változnak, van, akinél csak enyhék, míg a másik betegnél egész súlyosak is lehetnek. Amikor a tünetek megszûnnek, a páciens energikusabbá válik.

Ha a szervezet szövetei elsavasodtak, megnõ a betegségek kialakulásának esélye.
Ha a reakció súlyos, a következõ tünetek jelenhetnek meg:
a. Elsavasodás (acidosis)
1. Aluszékonyság.
2. Szomjúság, szájszárazság.
3. Éjszakai vizelés, gázképzõdés a belekben.

A következõ betegségek esetén az alábbi reakciók csak rövid idõtartamra jelentkezhetnek:
a. magas vérnyomás: fejünket nehéznek érezhetjük 1-2 héten keresztül.
b. vérszegénység (fõleg nõknél tapasztalható orrvérzés).
c. gyomorbántalmak: mellkasi forróság, rossz étvágy.
d. gyomorfekély
e. hasmenés.
f. májbetegség: csuklás, hányás.
g. májzsugorodás: véres széklet.
h. vesebetegség: hirtelen lezuhanhat a fehérjeszint, enyhe ödéma az arcon.
i. cukorbetegség: vércukorszint emelkedhet, enyhe ödéma alakul ki a végtagokon.
j. aranyér: esetenként vérzés tapasztalható.

AZ „ELLENHATÁSÚ” REAKCIÓ ELÕFORDULÁSA
1. Tízbõl kilenc beteg tapasztalhat ilyen reakciót.
2. Azok a betegek, akik ezt tapasztalják, gyorsabb eredményekre számíthatnak. Ha nem tapasztalnak ilyet, akkor a szervezetük lassabban reagál.
3. Az enyhe reakciók 2-5 napig, a komolyabbak 7-30 napig tarthatnak.
4. Ha a reakció súlyos, csökkentsük a dózist, vagy keressük fel orvosunkat, hogy megszüntesse a tünetet, azután folytassuk a szedést addig, amíg a reakció el nem múlik.
5. Néhányan a ganodermakezelés megkezdését követõen 3-10 nap múlva tapasztalják a reakciót. Egyes esetekben a reakció 2-3 hónap múlva jelentkezik. A reakció nem csak egyszeri jelenség, kivéve azt az esetet, ha a beteg már teljesen meggyógyult.

Néhány esetben a ganoderma-fogyasztás nem jár semmilyen hatással:
Általában egy doboz elfogyasztása után már érezhetõk a hatások, azonban elõfordulhat, hogy néhányan nem tapasztalnak semmilyen hatást. Az okok az alábbiak lehetnek:
a. Nem a megfelelõ idõben fogyasztja, vagy nem tartja be a javasolt adagolást.
b. Abbahagyja a szedést, amikor az „ellenhatású reakciók” megjelennek.
c. A betegség túl régóta tart, vagy túl sok gyógyszert szed. A szervezetben felgyülemlett méreganyagok nem távolíthatók el teljesen.
d. A betegség súlyossága hullámzik a kezelés megkezdése óta. A betegek elveszítik bizalmukat, ezért abbahagyják a szedését. Ha a betegség nem múlt el teljesen, elõfordulhat ingadozás, de a fájdalom apránként enyhülhet. Ez esetben is folytatni kell a szedést.

FONTOS: A fenti tanulmány tartalmát különbözõ országokban végzett kutatási tanulmányokra alapoztuk. Ezek a kutatási eredmények alátámasztják azt a tényt, hogy a ganoderma az egészséges táplálkozás hasznos kiegészítõje.

A ganoderma (kínaiul LINGZHI)
A gombák családjába tartozó ganodermákat a kínaiak több ezer éve egyfajta csodaszerként tartják számon, mely hosszú életet tesz lehetõvé. A részletek és különbözõ elnevezések olyan történelmi, a kínai orvoslásról szóló könyvekben szerepelnek, mint például a „Shen-Nung gyógyfüvek könyve” vagy a „Gyógynövénybõl készült orvosságok áttekintése”.

I.Eddig miért nem alkalmazták széles körben a gyógyászatban?
A ganoderma segít az egészségi állapot fenntartásában és javításában. Azonban egészen napjainkig a kínaiak és kínai orvosok között nem terjedt el széles körben az alábbi okok miatt:

1. Nehéz begyûjteni. A ganodermákra általában véletlenül bukkannak rá. Ha meg is találják, könnyen lehet, hogy a rovarok kárt tettek benne, vagy a gomba kora miatt gyógyító ereje már régen elveszett.
2. Nagyon sok hasonló fajta létezik. A hatásos fajtát nem lehetett megtalálni. Az elmúlt 30 év során több mint harmincféle ganodermát gyûjtöttünk össze Tajvanon.
3. A ganodermákat nem lehet idõben begyûjteni, hogy megõrizzék gyógyító erejüket. Amikor a ganodermákat megtalálják, az öregedés miatt már szinte nincs is gyógyító hatásuk. A fiatal ganodermák keserû és édes ízûek, azonban az íz szinte teljesen elvész, ahogyan bõrszerûre keményednek. Csak a fiatal, növésben lévõ ganoderma hatásos.
4. Nincs határozott recept. A kínai gyógyítók által alkalmazott technikák és receptek általában olyan könyvekben talált információkon alapulnak, mint a Shang-Han-Lun és a Chin-Juei-Yao-Luch. Azonban egyik könyv sem ad megfelelõ receptet a ganodermákra vonatkozóan. Mivel a vadon növõ ganodermákat nehéz begyûjteni, és mivel annyiféle létezik, a problémák megoldásához számos faj termesztésével kezdtünk hozzá. 1973-ban bemutattunk néhány hasonló fajt, és országszerte bejártuk a hegyvidékeket, hogy vadon élõ mintát gyûjtsünk összehasonlítási alapnak. Vállalva a mérgezés kockázatát, személyesen kóstoltuk meg valamennyit. Hat év után sikeresen kinemesítettük a ganodermákat.

II. Fõ alkotóelemei és azok funkciói.
A ganoderma gombában – a közönséges gombákban is megtalálható alkotóelemeken kívül – két nagyon fontos anyag található:

1. Germánium (Ge) 32. Kazuhiko Asai japán orvos kutatási tanulmánya szerint a ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot.
A germánium javíthatja a vérkeringést, ezáltal növelve a szervezet oxigénfelvevõ képességét. Megfelelõ véroxigénszintet biztosítva javítja az anyagcserét, és megakadályozza a funkcionális degenerációt. Asai egyik elemzése alapján a ganoderma fõ alkotóeleme a germánium. A ganodermában 4-6-szor több germánium található, mint a panaxgyökérben.

2. Poliszacharidok. A közönséges gombákban eltérõ mennyiségben található meg. Japán gyógyszerészek és gyógyszergyártók poli-szacharidokat vontak ki a – ganodermával egy családba tartozó – „Yun-Yong”-ból, és elkészítették a P.S.K. nevû gyógyszert. Ezt a gyógyszert klinikailag is alkalmazták immunterápia során rákos betegeknél, és a Koseisho Egészségügyi Részlege engedélyezte mint bizonyítottan hatékony támogatott gyógyszert. Rákos betegnek írják fel megelõzésre, rosszindulatú betegség és áttétek esetén. A poliszacharidok növelhetik az antitestek számát, ezzel erõsítve az immunrendszert. Az orvosi szakma komoly érdeklõdést mutatott, amikor elõször jelent meg orvosi tanulmányokban az a tény, hogy a ganoderma nagy mennyiségben tartalmaz ilyen alkotóelemeket. Mivel a mesterséges termelés sikeresnek bizonyult, nem kell aggódni az utánpótlás miatt. A ganodermát a japán orvosi és gyógyszerészeti szakma folyamatosan kutatja és termeli, és egészséges élelmiszerként be is vezették a piacra.

III. A ganoderma gyógyító hatása
Évezredeken át „hosszú életet adó csodaszerként” tekintettek a ganodermára. Az ilyen mendemondákat lassanként tényként fogadták el azok, akik már fogyasztották. Ha valaki folyamatosan szedi, akkor tapasztalhatja meg kiváló hatékonyságát. Az utóbbi években néhány tengerentúli kínai és japán orvos és gyógyszergyártó tanulmányozta hatékonyságát és alkalmazta a klinikai gyakorlatban. A következõ hatásokat dokumentálták: vértisztító és vizelethajtó, méregtelenítõ, védi a májat, optimalizálja a bélmûködést, a szívmûködést, a vérnyomást, antibakteriális hatású, csökkenti a köhögést és a felsõ légúti betegségeket, köptetõszer, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású. Ez azt jelenti, hogy a ganoderma rengeteg alkotóelemet tartalmaz. Ezek külön-külön nem, csak egymással kölcsönhatásban hatékonyak.

A következõ betegségek kezelésére is alkalmazható:
Magas vérnyomás, szívbetegségek, cukorbetegség, impotencia, klimaxos tünetek, krónikus hörghurut, asztma, reuma, vállmerevség, ízületi gyulladás, neurózis, gyermekágyi láz, pajzsmirigydaganat, rendszertelen menstruáció, akne, aranyér, bõrgyulladás, kopaszodás, lupus erythematosus (SLE – krónikus autoimmun betegség) és visszér. Továbbá hatékony a hosszú távú autóvezetésbõl, vizsgázás miatti vagy erõteljes fizikai tevékenységbõl adódó fáradékonyság csökkentésében, enyhíti a másnaposság tüneteit, a gyógyszerek mellékhatásait, megszünteti a rossz szájszagot és a gyomorfájdalmakat. Hagyományos gyógyszerekkel párhuzamosan történõ fogyasztás esetén képes csökkenteni azok mellékhatásait és fokozni hatékonyságukat.

IV. A ganoderma hatásai:
Figyelmet kell fordítani a minõségre és a megfelelõ fajta kiválasztására. Szedését követõen a következõkat tapasztalhatjuk:
a. Az alvással töltött órák száma csökken, az alvás pihentetõbbé válik.
b. Javul az étvágy.
c. A salakanyagok rendszeresen és könnyen távoznak.

SZERVES GERMÁNIUM

Tények a szerves germániumról:
1. Minden eddig ismert gyógyszertõl teljesen különbözõ anyag.
2. Képes beállítani az elektromos energiákat és mágikus elektronikus hatással van a szervezetre.
3. Oxigénpótló funkcióval bír.
4. Javítja a sejtfalak aktivitását azáltal, hogy növeli a szervek oxigénellátását.
5. Megsemmisíti a poliklorid bifenil vegyületek mérgezõ hatását, és megszünteti az ételmérgezést.

I. Oxigénközpontú molekuláris gyógyszerként a germánium elõsegítheti a dehidrogénezés folyamatát, és növelheti a szervezet oxigénszintjét.
A szervezetnek nagy mennyiségû oxigénre van szüksége ahhoz, hogy megszabadulhasson tápanyagok lebontása során keletkezõ salakanyagoktól.
Mivel a szerves germániumvegyület könnyedén megköti a hidrogént, elõsegíti a dehidrogénezett állapot kialakulását, oxigénhez köti a hidrogént, mely így távozik a szervezetbõl.
Ez lehetõvé teszi a szervezetben maradó oxigén hatékonyabb felhasználását. Tulajdonképpen a szerves germánium 20-30 óra alatt teljesen kiürülhet a szervezetbõl hidroxil-germániumként. A szerves germánium fogyasztását követõ vizsgálat azt igazolta, hogy a szervezetben tárolt oxigén mennyisége jelentõsen megnõtt.

További következtetések:
1. A vér viszkozitása csökken
2. Az agyi vérkeringés javulása növeli a vér oxigén-szintjét.
3. Szénmonoxid-mérgez&ea

Share This